Minimalismus na malém prostoru

Třípokojový byt v obytném panelovém domě jsme navštívili na pozvání majitelů. Jejich obavy, zda se nám interiér bude líbit, se rozplynuly hned, jakmile postřehli úžas v našich tvářích.

V údiv nás přivedl nejen dokonale zvládnutý design, barevné ladění a propracované detaily, ale hlavně skutečnost, že celou přestavbu provedli majitelé svépomocí. Byt měl již v původním stavu velmi dobře řešenou dispozici. Z předsíně se vcházelo do všech místností a kuchyň byla dveřmi propojena s obývacím pokojem. Rekonstrukcí majitelé toto dispoziční řešení vylepšili. Prostor získali propojením koupelny s WC. Obývací pokoj se opticky propojil s kuchyní vybouráním dveřních konstrukcí v nosné stěně bytu. Zajímavým detailem je posunutí nenosné příčky mezi kuchyní a koupelnou. Instalační jádro se tak dostalo do kuchyně, ale vznikl prostor na umístění kuchyňské linky se zabudovanými elektrospotřebiči.

 

Kuchyňská linka ostře červené barvy se elegantně vyjímá na šedém obkladu. I když jde o standardní malou panelákovou kuchyň, majitelé neponechali nic náhodě. Kromě dokonalého stavebního provedení vás upoutají šedě zbarvené stěny, které vytvářejí podélné linie, čímž kuchyni opticky zvětšují.

 

Sádrokartonové podhledy pochází celým interiérem. Zabudované osvětlení tak podtrhuje záměr vybudovat minimalistický interiér i bez vlastnictví velkorysé půdorysné plochy.

Sezení v obývacím pokoji hostitelé umístili na vyvýšené pódium. Jako všem detailů v bytě i tomuto prvku majitelé věnovali náležitou pozornost. Ač je realizátorem domácí pán, netruhlář, za dokonale propracované detaily by se nemusel stydět žádný profesionál. Barvu kožené sedačky majitelé vybírali již podle barevného ladění stěn a podlah. Stejně jako se nebáli kombinovat druhy a barvy dřevin, experiment s kombinací teplé zelené a studené modré barvy vyšel na výbornou.

Knihovna vznikla v příčce vybudované za sedací soupravu. Pestrobarevné hřbety knih tak neruší čisté linie obývacího pokoje. Zároveň ložnice vytváří koutek, který čeká na své pohodlné křesílko pod oknem.

 

Ložnice je zařízena nábytkem v odstínů wengé. Uklidňující zelená se objevila na sádrokartonové příčce v záhlaví postele. Kromě barevného členění prostoru příčka slouží na uložení milých drobností.

 

Majitele využili situace, kdy měnili půdorysný tvar koupelny, a ušetřili místo vybudováním posuvných dveří. Technické zázemí je umístěno naproti WC. Kromě pračky ho tvoří praktický zděný policový systém, kam se vejdou všechny čistící prostředky na údržbu bytu.

Sádrokarton a znovu sádrokarton. Tento stavební materiál majiteli učaroval. A že se mu s ním podařilo vytvořit zázraky, dokazuje v každé místnosti bytu. Majitele nyní s úsměvem vzpomínají na sádrokartonové příčky v koupelně, kterým našli správné místo až na desátý pokus. Kromě toho se sádrokarton objevil na stěnách, čímž majitele vytvořili horizontální členění bytu. Na stropech se v něm důmyslně ukrývá osvětlení, a tak vznikla v bytě variabilní světelná pohoda ke každé denní či večerní aktivitě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *