Ocet používaly už naše babičky! Mrkněte na 20 tipů…

Zřejmě jednou z nejrozšířenějších tekutin v domácnostech a kuchyních je ocet. Je dost univerzální, slouží totiž jako konzervační činidlo, koření, lék i čisticí prostředek. Jeho hlavní složkou je kyselina octová v koncentraci od 4 do 18 % podle druhu octa. Nejběžnější je koncentrace 8 %, ocet s 10 % a více musíte kvůli nebezpečí poleptání sliznic používat zředěný.

Datlový a jablečný ocet znalo lidstvo už od pradávných dob

Ocet se vyrábí kvašením tekutin, které obsahují etylalkohol. Během této fermentace bakterie rodu Acetobacter zoxidují etylalkohol na kyselinu octovou. Objevitelem faktu byl lékárník Kützing, jehož teorii v roce 1862 potvrdil Louis Pasteur. Lidstvo ale znalo ocet zřejmě již před 10 000 lety. V Babylonu vyráběli prý ocet z datlových palem, Féničané pak z jablek nebo jablečného moštu.

Ocet je univerzální úklidový bojovník, zlikvidujete s ním třeba vodní kámen.

K čištění a ošetřování předmětů v domácnosti používaly naše babičky snadno dostupné, účinné a levné přírodní prostředky i suroviny. Mezi své hlavní zbraně řadily právě ocet, jedlou sodu a šťávu z citronu. Všechny neznámé a nové postupy si ale raději předem vyzkoušejte a ověřte, ne všechny platí vždy a všude. Internet jich nabízí škálu a my jsme pro vás vybrali zajímavé tipy.

Zředěným octem ošetříte i bodnutí hmyzem nebo popálení sluncem

O octu se tvrdí, že v malém množství čistí tělo a navíc podporuje trávení. Pokud jej přidáte k těžko stravitelnému jídlu, třeba k luštěninám, zmírníte nadýmání. Výborný je i na čištění zubů a sliznice v ústech. Na kloktání se doporučuje 1 lžíce octa do sklenice vody. Octové zábaly mírní otoky a ocet jablečný zase dokáže upravit narušenou mikroflóru střev a sníží krevní tlak či vysoký cholesterol.

Mezi své hlavní zbraně řadily babičky ocet, jedlou sodu a šťávu z citronu.

Ocet je opravdu úklidovým bojovníkem. Rychle s ním zlikvidujete vodní kámen z varných konvic a vyčistíte s ním i ucpaný odpad. Nasypte do výlevky sodu se solí a zalijte octem. Bouřlivá reakce propláchne všechny nečistoty, které pak zalejte proudem horké vody. Vodou s octem také dostanete za chvíli připáleniny z mikrovlnky. Pro bílé prádlo pomáhá přidat do pračky pár lžic bílého octa.

S octem ušetříte za domácí drogerii, pomůže na nádobí i koberce

Ocet patří mezi osvědčené lidové prostředky také při mytí oken. Přidejte jej trochu do teplé vody, mytí vám půjde snadněji a skla dostanou pěkný lesk. Na mastné skvrny platí někdy ocet, jindy zase alkohol. Smíchejte lžíci jedlé sody se lžící octa a pomalu přilévejte vodu, aby ze směsi vznikla hustší pěna. Tu naneste na špinavý koberec zapracujte kartáčem a zbytky čističe pak vyluxujte.

Zředěným octem si opatrně ošetříte i bodnutí hmyzem nebo popálení sluncem.

Ocet je sice konzervační látka a měly by vám tedy vydržet doma v podstatě neomezeně dlouho. I tak jej ale skladujte v dobře uzavřených nádobách na chladném a tmavém místě. Zpomalíte tím tvorbu takzvané octové matky, což je shluk bakterií octového kvašení. Nijak neškodí, ale hmota je v konzistenci rosolu. Zbavíte se jí nejlépe filtrací přes papírový kávový filtr.

          •    Co se silnou vrstvou prachu? Otřete jej opatrně jablečným octem.
•    Hledáte odpuzovač prachu? Připravte jej z litru vody, dvou lžiček octa a lžičky glycerinu.
•    Čím vyčistit spáry mezi dlaždičkami? Obyčejným octem, pomůže i proti plísním.
•    Máte ucpaný odpad? Nasypte do výlevky ocet se solí, zalejte octem a propláchněte vodou.
•    Propocené prádlo nejprve namočte do vlažné vody s octem a teprve pak jej dejte do pračky.

Skvrny z plastového nádobí odstraňte s pomocí kypřicího prášku do pečiva. Vydrhněte je a pak je opláchněte octovou vodou. Dřevěná prkénka budou jako nová, pokud je na tři hodiny namočíme do octové vody. Ocet smíchaný s teplou vodou je skvělý i na mytí zrcadel. Než se pustíme do leštění dřevěného nábytku, očistěte jej směsí vlažné vody s octem, do které lehce namočte čistý hadřík.S jakými druhy octů se můžeme setkat nejčastěji? Lihový ocet se vyrábí většinou z destilovaného alkoholu ze žita, brambor či cukrové řepy. Vinný ocet vzniká z červeného nebo bílého vína a je výsadou středomořské kuchyně. Ovocný ocet se získává kysáním lihu obsaženého v ovocném nebo sladovém víně, které bylo zředěné kvasným lihem. Nejznámější je ocet jablečný. Ocet balsamico vyrábí z moštu speciálně pěstovaných hroznů v italské Modeně, sladový má většinou tmavou barvu a používají jej hlavně v Británii. Konečně rýžový ocet je oblíbený hlavně v Asii.

Jak vzniklo rčení „zůstat na ocet“? Rovná se zkysnout, tedy u muže zůstat starým mládencem, u ženy neprovdat se, tedy stát se kyselou, nepříjemnou. Získat tedy vlastnosti octa, víno zkysne, stane se kyselé, často nežádoucí, nechtěné.

Lidová moudrost pomáhá snad při všech oborech lidské činnosti. Doslova na každém kroku se tak potkáte s babskými radami k čemukoli. Zanedbatelná není ani úspora peněz za chemické přípravky při úklidu a tím i váš příspěvek k ochraně životního prostředí. Díky všem receptům a postupům, předávaným mezi generacemi, si také ušetříte spoustu času i trápení.

Autor: DiksY

Bydlet kvalitně, znamená žít…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *